Skip to content
logo_nuvofw

Wat mag je vragen aan je zieke medewerker?

Als werkgever is de kans groot dat je een keer te maken krijgt met een zieke medewerker. Dat is natuurlijk erg vervelend voor jouw medewerker en personeel, maar ook voor jou als ondernemer. Het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag vragen aan een zieke medewerker. Niet alleen om te voldoen aan de wetgeving, maar ook om de privacy van de medewerker te respecteren en een goede werksfeer te behouden.

Wat mag je wel vragen?
Verwachte duur van het verzuim: Je mag vragen hoe lang de medewerker verwacht afwezig te zijn. Dit helpt je om de werkzaamheden binnen het bedrijf te plannen en eventueel tijdelijke vervanging te regelen.

Eventuele beperkingen en mogelijkheden: Je mag vragen welke werkzaamheden de medewerker wel of niet kan uitvoeren. Dit is relevant voor het plannen van re-integratie en het mogelijk maken van aangepast werk.

Contactpersoon voor verdere communicatie: Je kunt vragen wie er gecontacteerd kan worden als de medewerker zelf niet bereikbaar is, bijvoorbeeld een familielid of vriend.

Verblijfadres tijdens de ziekteperiode: Als een medewerker elders verblijft tijdens het ziekteverlof, bijvoorbeeld bij familie of in een zorginstelling, mag je vragen waar dit is.

"Je hebt geen medische informatie nodig om een constructief verzuimgesprek te voeren."

Debby den Besten
Debby den Besten

Verzuimregisseur, Schouten Zekerheid

Wat mag je niet vragen?
Specifieke medische details: Je mag niet vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte, de diagnose en de behandeling. Dit valt onder de medische privacy van de medewerker. 

Details over medische bezoeken: Je mag niet vragen naar details van afspraken met artsen of andere zorgverleners, zoals frequentie of reden van het bezoek.

Informatie over medicatie: Het is niet toegestaan om te vragen welke medicijnen de medewerker gebruikt of waarvoor deze medicatie is voorgeschreven.

Het kan zijn dat je medewerker uit zichzelf medische informatie met jou deelt. Dat is geen probleem, zolang je deze maar niet vastlegt. 

Het is belangrijk om als werkgever de balans te vinden tussen het verkrijgen van noodzakelijke informatie voor de bedrijfsvoering en het respecteren van de privacy van je zieke medewerker. Door te weten wat je wel en niet mag vragen, voorkom je juridische problemen en behoud je een respectvolle relatie met je werknemers. Als je twijfelt over wat je mag vragen, is het raadzaam om advies in te winnen bij een arbodienst of een juridisch adviseur.

Het belang van een goede arbodienst

Een arbodienst ondersteunt bedrijven bij het naleven van de wet omtrent verzuimbeleid. Maar de arbodienst doet nog meer en kan jouw organisatie een stuk verder helpen.

Lees verder >

Wat kost een zieke medewerker?

In Nederland zijn werkgevers wettelijk verplicht om gedurende maximaal twee jaar het loon van een zieke werknemer door te betalen. Maar je kunt de kosten gelukkig drukken.

Lees verder >

Omgaan met personeelstekorten

Ellen van den Broek is eigenaar van Van den Tol Opticiens. In dit interview lees je hoe je als ondernemer kunt omgaan met personeelstekorten.

Lees verder >

Advies nodig over verzuim?

Wij helpen jou en jouw onderneming graag verder.
 
 

Vraag vandaag een offerte aan

En ervaar de voordelen van onze 360° verzuimaanpak.