Skip to content
logo_nuvofw

Het belang van een goede arbodienst

Voor werkgevers is een basiscontract met een arbodienst of bedrijfsarts verplicht. Daarnaast is een arbodienst is essentieel voor bedrijven die zorg willen dragen voor de gezondheid en veiligheid van hun werknemers. Maar wat doet een arbodienst nou precies en waarom is het zo belangrijk voor werkgevers om hiermee samen te werken?

Een arbodienst ondersteunt bedrijven bij het naleven van de wet- en regelgeving omtrent arbeidsomstandigheden en verzuimbeleid. Zij bieden diensten zoals ziekteverzuimbegeleiding, bedrijfsartsconsulten en risico-inventarisaties. Dit helpt werkgevers niet alleen om te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om de gezondheid en veiligheid binnen hun organisatie te waarborgen.

Het belang van expertise
Werkgevers zijn volgens de Arbowet verplicht om veilige en gezonde werkomstandigheden te bieden. Een arbodienst helpt hierbij door hun expertise in te zetten, bijvoorbeeld door het uitvoeren van periodieke gezondheidschecks en het adviseren over de werkplek. De professionals binnen arbodiensten, zoals bedrijfsartsen en veiligheidsdeskundigen, beschikken over de juiste kwalificaties om werkgevers te ondersteunen in hun verzuimbeleid en dit samen met hen goed uit te voeren.

"De arbodienst is jouw gesprekspartner om de adviezen van de bedrijfsarts in de praktijk te brengen."

Voordelen van een goede arbodienst
Het samenwerken met een arbodienst biedt aanzienlijke voordelen. Een van de belangrijkste is de begeleiding bij ziekteverzuim en bijvoorbeeld het opstellen en toetsen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Door preventieve maatregelen, zoals gezondheidsprogramma's en werkplekinspecties, kunnen gezondheidsproblemen vroegtijdig worden aangepakt, waardoor langdurig verzuim wordt voorkomen.

Daarnaast draagt een arbodienst bij aan het verbeteren van de gezondheid en tevredenheid van werknemers, wat leidt tot een productievere werkomgeving. Ook het gebruik van data-analyse door arbodiensten helpt om ziekteverzuim te voorspellen en te voorkomen.

De arbodienst kan werkgevers dus ook helpen te voldoen aan de wet en regelgeving en is een trouwe samenwerkingspartner voor organisaties. De samenwerking met een arbodienst is niet alleen belangrijk voor het naleven van de wet, maar ook een investering in jouw onderneming en personeel door het creëren van een gezonde en productieve werkomgeving. 

Omgaan met personeelstekorten

Hoe ga je om met personeelstekorten? In dit interview deelt Ellen, eigenaar van Van den Tol Opticiens, haar tips met jou.

Lees verder >

Wat kost een zieke medewerker?

Een zieke medewerker is voor iedereen nadelig. Maar hoe hoog kunnen de kosten oplopen en wat kun je ertegen doen?

Lees verder >

Wat mag je vragen aan je zieke medewerker?

Hier vind je een overzicht van wat je wel - en juist niet - mag vragen.

Lees verder >

Advies nodig over verzuim?

Wij helpen jou en jouw onderneming graag verder.
 
 

Vraag vandaag een offerte aan

En ervaar de voordelen van onze 360° verzuimaanpak.