Skip to content
logo_nuvofw

Wat kost een zieke medewerker?

Als werkgever heb je altijd kans op een zieke medewerker. Naast dat dit erg vervelend is voor jouw medeweker, kan het ook behoorlijke (financiële) impact hebben op jouw onderneming. Werkzaamheden die stil blijven liggen, eventuele vervanging en administratie: het hoort er allemaal bij. Financieel goed voorbereid zijn kan je een hoop kosten én zorgen besparen.

De grootste kostenpost bij een zieke medewerker is vaak de loondoorbetaling bij ziekte. In Nederland zijn werkgevers wettelijk verplicht om gedurende maximaal twee jaar het loon van een zieke werknemer door te betalen. Dit kan oplopen: 70% tot 100% van het loon, afhankelijk van de cao en de afspraken binnen het bedrijf. Je kunt je als werkgever verzekeren voor de kosten van loondoorbetaling. Naast de loondoorbetaling zijn er ook andere kosten die de werkgever moet dragen:

Arbodienstverlening: Werkgevers zijn verplicht tot een basiscontract met een arbodienst of bedrijfsarts om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen rondom ziekteverzuim. De kosten voor een arbodienst kunnen variëren, afhankelijk van de diensten die worden afgenomen, zoals verzuimbegeleiding​. Daarnaast kan een arbodienst je helpen om aan wettelijke verplichtingen te voldoen, zoals een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Vervanging van de zieke werknemer: Het inhuren van vervangend personeel brengt extra kosten met zich mee. En het verdelen van de taken onder de huidige medewerkers kan extra druk op het team veroorzaken, wat kan leiden tot meer uitval van jouw personeel. 

"Verzuimkosten kunnen jouw onderneming in gevaar brengen. Met een verzuimverzekering kun je het grootste risico afdekken."

Herstel- en re-integratietrajecten: Werkgevers zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht om zich in te spannen voor de re-integratie van zieke werknemers. Dit kan kosten met zich meebrengen voor interventies die bijdragen aan een succesvolle terugkeer naar werk​.

Deze kosten kunnen flink oplopen, vooral bij langdurig verzuim. Daarom is het verstandig om een goede verzuimverzekering af te sluiten. Een verzuimverzekering kan de financiële risico's aanzienlijk verminderen door een groot deel van de loondoorbetaling en re-integratiekosten uit te keren​.

Samenvattend, de kosten van een zieke medewerker bestaan niet alleen uit de loondoorbetaling, maar ook uit bijkomende kosten zoals interventies en vervanging. Een goede verzuimverzekering is essentieel om deze kosten te beheersen en jouw bedrijf te beschermen tegen de financiële gevolgen van ziekteverzuim.

Het belang van een goede arbodienst

Een arbodienst ondersteunt bedrijven bij het naleven van de wet- en regelgeving omtrent arbeidsomstandigheden en verzuimbeleid. Maar welke meerwaarde heeft deze dienst nog meer?

Lees verder >

Omgaan met personeelstekorten

Ellen van den Broek is eigenaar van Van den Tol Opticiens. In dit interview deelt ze lessen en praktische tips over hoe je als ondernemer kunt omgaan met personeelstekorten.

Lees verder >

Wat mag je vragen aan je zieke medewerker?

Het is belangrijk om als werkgever de balans te vinden tussen het verkrijgen van noodzakelijke informatie en het respecteren van de privacy van je zieke medewerker. Hoe doe je dat?

Lees verder >

Advies nodig over verzuim?

Wij helpen jou en jouw onderneming graag verder.
 
 

Vraag vandaag een offerte aan

En ervaar de voordelen van onze 360° verzuimaanpak.