Skip to content
NUVO Verzekeringsdienst logo

Omgaan met personeelstekorten

Een interview met Ellen van den Broek, eigenaar van Van den Tol Opticiens

Personeelstekorten kunnen makkelijk een probleem vormen voor veel bedrijven. Ellen van den Broek is samen met haar man eigenaar van Van den Tol Opticiens in Huizen. Met twee vestigingen en een team van 17 medewerkers hebben zij ruime ervaring in het managen van personeel, vooral tijdens uitdagende periodes zoals vakantie of ziekteverzuim. In dit interview deelt ze waardevolle lessen en praktische tips over hoe je als ondernemer kunt omgaan met personeelstekorten.

 

De impact van personeelstekorten

Wanneer een medewerker ziek wordt, kan dat onmiddellijk grote druk leggen op de bedrijfsvoering. "We werken in onze branche veel op afspraak, dus het is afhankelijk van wie er uitvalt. Maar als je veel afspraken hebt staan en er valt iemand uit, merk je dat meteen," legt Ellen uit. Personeelsuitval heeft direct invloed op de werkdruk en op de organisatie van de agenda, wat de stress onder de medewerkers kan vergroten.

Bij Van den Tol Opticiens is het niet altijd eenvoudig om een uitgevallen medewerker direct te vervangen. Vooral tijdens vakantieperiodes kan dit leiden tot een tekort aan personeel, wat de dagelijkse gang van zaken bemoeilijkt.

 

Omgaan met tekorten: het belang van goede communicatie

Eén van de sleutels tot het effectief omgaan met personeelstekorten is open en eerlijke communicatie. "Het is heel belangrijk dat wij met onze medewerkers open en eerlijk communiceren," vertelt Ellen. "We vinden het fijn dat mensen willen bijspringen, maar we moeten ook duidelijk maken dat ze eerst naar hun eigen welzijn moeten kijken."

Zo is Van den Tol Opticiens in de zomervakantie op maandagen gesloten. Op deze manier houden alle medewerkers twee dagen weekend terwijl er collega's op vakantie zijn. Ook stuurt het bedrijf voor aanvang van de vakantieperiodes een e-mail naar alle medewerkers om hen eraan te herinneren dat het belangrijk is om elkaar te ondersteunen. Ellen benadrukt dat open communicatie en een goede sfeer onder collega's de werkomstandigheden verbetert en een positieve invloed heeft op de klanten.

 

Praktische oplossingen voor ziekteverzuim

Wanneer meerdere mensen tegelijk ziek worden, komt het team van Van den Tol Opticiens samen om praktische oplossingen te vinden. Ellen legt uit: "We hebben door de jaren heen een routine ontwikkeld waarbij we tijdens drukke periodes, zoals de zomer, de planning aanpassen zodat de winkel draaiende blijft."

Een andere belangrijke factor is het contact met de arbodienst. Ellen benadrukt hoe waardevol dit contact is, vooral in complexe situaties: "Ik heb regelmatig contact met de arbodienst om te overleggen over hoe we het beste kunnen omgaan met bepaalde situaties. Zij helpen met praktische tips en zorgen voor terugkoppeling zodat iedereen op de hoogte is van de situatie."

"Medewerkers moeten weten dat hun
welzijn voorop staat."

van den tol opticiens
Ellen van den Broek

Eigenaar, Van den Tol Opticiens

Ontvang nu advies op maat voor jouw optiekwinkel met het NUVO Verzekeringsdienst Verzuimpakket

Tips voor andere ondernemers

Ellen geeft ook enkele waardevolle tips voor andere ondernemers die worstelen met personeelstekorten. "Het is belangrijk om duidelijk te zijn naar zowel medewerkers als klanten. Medewerkers moeten weten dat hun welzijn voorop staat en klanten moeten begrijpen dat we soms geen wonderen kunnen verrichten," zegt ze. "Als het niet kan, dan houdt het op. We proberen altijd onze medewerkers te beschermen en te zorgen dat alles door kan gaan."

Daarnaast wijst ze op het belang van flexibel en praktisch denken: "Wij sturen veel op afspraken, maar als iemand plotseling ziek wordt, moeten we soms afspraken verzetten. Dat is niet altijd leuk, maar soms moet je keuzes maken om het team en de winkel draaiende te houden."

Van den Tol Opticiens laat zien dat effectief omgaan met personeelstekorten vraagt om een combinatie van goede communicatie, praktische oplossingen en een focus op het welzijn van medewerkers. Door open te communiceren, flexibel te zijn in de planning en ondersteuning te zoeken bij de arbodienst, slagen Ellen en haar team erin om zelfs in de meest uitdagende tijden de winkel draaiende te houden. Het is een aanpak die andere ondernemers kan inspireren in hun eigen omgang met personeelstekorten.

Het belang van een goede arbodienst

Een arbodienst helpt organisaties met hun verzuimbeleid. Maar welke voordelen biedt een goede arbodienst nog meer voor jouw onderneming?

Lees verder >

Wat kost een zieke medewerker?

In Nederland zijn werkgevers verplicht om twee jaar het loon van een zieke werknemer door te betalen. Maar gelukkig kun je de kosten drukken.

Lees verder >

Wat mag je vragen aan je zieke medewerker?

Als werkgever is het belangrijk om er te zijn voor jouw personeel. In dit overzicht vind je wat je wel - en juist niet - mag vragen aan jouw zieke medewerker.

Lees verder >
 
 

Vraag vandaag een offerte aan

En ervaar de voordelen van onze 360° verzuimaanpak.